De inzet van zzp’ers in de kinderopvang is een veelbesproken onderwerp, vooral in relatie tot de Wet DBA. Echter, in de praktijk blijkt dat een pedagogisch medewerker wél degelijk prima als zzp’er kan werken, mits aan de juiste voorwaarden wordt voldaan. Hier leggen we graag uit waarom en hoe een pedagogisch medewerker als zzp’er kan opereren en tegelijkertijd voldoet aan de Wet DBA.
De wet DBA en de 13 zelfstandigheidscriteria
De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen en vast te stellen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een opdrachtovereenkomst. Een zzp’er in de kinderopvang kan aan deze eisen van zelfstandigheid voldoen door te werken volgens 13 specifieke criteria. Tevens kunnen opdrachtgevers en zzp’ers meer zekerheid verkrijgen over de correcte en veilige naleving van wet- en regelgeving.
Deze methode zou men kunnen vergelijken met het gebruiken van een nieuwe auto: als men de gebruiksvoorwaarden in acht neemt dan is er een grote mate van zekerheid dat de auto goed functioneert, maar wanneer de bestuurder de verkeerde brandstof gebruikt is dat absoluut niet het geval.
De 13 elementen die zelfstandigheid vaststellen:
1) De aard van de werkzaamheden: Een freelance PM-er voert pedagogische taken uit, maar specifieke kindgerichte taken zoals observaties, gedragsanalyses en oudergesprekken zijn uitgesloten.
2) De duur van de werkzaamheden: Een freelance PM-er opdracht is altijd tijdelijk en beperkt tot piek- en ziektevervanging voor 1 tot 4 dagdelen aaneengesloten, in de praktijk is een opdracht 2 dagen per week.
3) Wettelijke kaders: De Wet op de Kinderopvang bepaalt hoe werkzaamheden binnen de kinderopvang worden uitgevoerd, en hiervan mag niet worden afgeweken.
4) Werktijden: De kinderopvangorganisatie en freelancer stemmen onderling af wat de begin- en eindtijd is van een dienst. De freelance PM-er heeft de vrijheid om te overleggen over een aanpassing.
5) Inbedding van het werk in de organisatie: Het werk van een pedagogisch medewerker maakt deel uit van de kinderopvangorganisatie, maar is voor de zzp’er niet structureel en langdurig en bovendien zijn de werkzaamheden van de zzp-ers anders dan de werkzaamheden van de vaste medewerkers, zie punt 1.
6) Inbedding van de opdrachtnemer in de organisatie: Een freelance PM-er is geen integraal onderdeel van de organisatie en ontvangt bijvoorbeeld geen sleutels, uitnodigingen voor bedrijfsuitjes of kerstpakketten.
7) Persoonlijke uitvoeringsplicht: Een freelance PM-er mag zich altijd vrij laten vervangen door een andere gekwalificeerde zelfstandige. De administratieve afhandeling dient wel correct plaats te vinden.
8) Totstandkoming van de overeenkomst: De overeenkomsten tussen kinderopvangorganisaties en freelance PM-ers worden via een bemiddelingsplatform of rechtstreeks afgesloten, waarbij gebruik wordt gemaakt van een modelovereenkomst van opdracht goedgekeurd door de Belastingdienst.
9) Hoogte van de beloning: De beloning wordt bepaald door onderhandelingen tussen de freelance PM-er en de kinderopvangorganisatie, zonder vaste loonafspraken zoals bijvoorbeeld de CAO.
10) Uitbetaling: De freelance PM-er stuurt na afronding van een opdracht een factuur, die rechtstreeks door de kinderopvangorganisatie wordt betaald aan de freelancer.
11) Ondergrens van de beloning: Er is een minimumtarief van € 33,00 per uur (excl. btw), wat bijdraagt aan de zelfstandige positie en eerlijke beloning.
12) Commercieel risico: De freelance PM-er loopt ondernemersrisico, bijvoorbeeld als een opdrachtgever failliet gaat, als er geen opdrachten zijn of als de freelancer geen opdrachten aanneemt door vakantie of ziekte.
13) Ondernemersgedrag: Een freelance PM-er is ingeschreven bij de KvK, heeft meerdere opdrachtgevers en profileert zich actief als ondernemer, zowel op sociale media kanalen als op bemiddelingsplatformen.
Conclusie:
Het werken als en met zzp’ers in de kinderopvang is haalbaar en kan voldoen aan de Wet DBA, mits de juiste voorwaarden worden nageleefd. Door te werken volgens de 13 zelfstandigheidscriteria, is er voldoende zekerheid voor zowel de zelfstandige als de opdrachtgever. Dit model biedt een duurzame oplossing voor de inzet van flexibele krachten in de kinderopvang.